Skocz do zawartości

Jak zasłonić ogrodzenie panelowe?

Recommended Posts

Napisano

Mam ogrodzenie panelowe, a na działce w połowie kostkę, a w połowie trawnik. Czy muszę poświęcić część trawnika na żywopłot aby zasłonić działkę od ulicy? A co z ogrodzeniem przy kostce? Wolałbym tego nie robić ponieważ powierzchnia działki nie jest zbyt duża a tak stracę niepotrzebnie dodatkowe m2. Macie jakiś pomysł?

Napisano

A może jakieś pnącza, jakaś winorośl - potrafi się dobrze rozkrzewić i przesłonić ogródek. Tu gdzie masz kostkę spróbuj  ustawić duże pojemniki - donice, skrzynie i w nich posadź podobne roślinki.

A jak zasadzisz żywopłot, to może zmniejszy się powierzchnia trawnika, ale czy trzeba to traktować jako poświęcenie trawnika??? No, nie wiem... A po paru latach, przy starannej uprawie taki żywopłot da najlepszy efekt!

• 4 tygodnie temu...
Napisano

W obi masz specjalne taśmy ogrodzeniowe, które wplata się w ogrodzenie. Pomyśl o tym, a dodatkowo może (ale nie musi) być żywopłot zależy jak bardzo potrzebujesz większej powierzchni działki.

Napisano
Dnia 9/25/2017 o 10:42, SkyWalker napisał:

A ile dokładnie metrów kwadratowych ma ta działka?

Działka ok 400 m2, zasłonięcie potrzebne głównie od strony ulicy długość ok 15m i co by nie wymagało z nim dużo zachodu

Napisano

To albo bluszcz ale musisz poczekać aż wyrośnie i będzie odpowiednio gęsty albo specjalne taśmy do ogrodzenia ewentualnie żywopłot, ale coś widzę że niechętnie do niego podchodzisz.

Napisano

W sumie racja, masz dwie opcje z tym ze na to aż rośliny zasłonią ogrodzenie będziesz musiał poczekać, obojętnie czy będzie to bluszcz czy thuje, alternatywą są taśmy o których mowa powyżej.

• 4 miesiące temu...
Napisano

Taśmy to półśrodek i nie sprawdzi się tak do końca, polecam thuje lub żywopłot i naprawdę masz spokój, szybko rośnie wiec to w zasadzie kwestia jednego sezonu.

• 5 miesiące temu...
  • 2 lata temu...
Napisano

Mam dwa patenty. Płot drewniany lub wiklinowy. Winobluszcz, ale na siatce rozpiętej wyżej. Szybko zarasta. Ciekawą opcja jest laurowiśnia -  szybko rośnie i jest zimnozielna czyli zielona przez cały rok. W Austrii co druga posesja jest obsadzona ta rośliną.

Jeśli nie chcecie czekać na to aż rośliny urosną, polecam zastanowić się nad tasmami ogrodzeniowymi. Dają dobry efekt wizualny i praktycznie natychmiastową prywatność. Jednymi z lepszych (o ile nie najlepszymi) na polskim rynku sa taśmy Thermoplast. Firma daje długą gwarancję na 10 lat.

tasma-thermoplast-na-ogrodzenia-190-x-26mb-kolor-grafitowy-antracyt_6124.jpg

Napisano
Dnia 29.04.2021 o 14:38, blaszcz napisał:

Mam dwa patenty. Płot drewniany lub wiklinowy.  

Ja mam trzeci. Odwrócić się zadem do płota. Moja Ś.P. Babcia mawiała: Nie miała baba kłopotu, kupiła se cielę. To i wy. Najpierw stawiają płot, a potem dumają jak go zasłonić. A po co było stawiać? Kury wam uciekają? Płot to plebejski wynalazek, żeby bydło w szkodę nie lazło.

A tu wciąż pastuchy w ludziach siedzą... 

Dnia 28.08.2017 o 15:55, St0per napisał:

Mam ogrodzenie panelowe, a na działce w połowie kostkę, a w połowie trawnik. Czy muszę poświęcić część trawnika na żywopłot aby zasłonić działkę od ulicy? A co z ogrodzeniem przy kostce? Wolałbym tego nie robić ponieważ powierzchnia działki nie jest zbyt duża a tak stracę niepotrzebnie dodatkowe m2. Macie jakiś pomysł?

Mamy pomysła. Po jaką cholerę taki płot stawiałeś? Rozbierz i zrób z desek, będziesz niewidoczny.

Napisano
49 minut temu, Budujemy Dom - budownictwo i wnętrza napisał:

Jeśli nie chce się tracić powierzchni działki, można posadzić tuje  

I zmienić nazwę państwa na Tujolandia.

• 1 rok temu...

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Utwórz nowe...
OSZAR »